Okres przedszkolny to czas intensywnego rozwoju i wzrostu dziecka. W czasie między trzecim a siódmym rokiem życia dziecko może urosnąć średnio 20 cm, zaś jego waga może zwiększyć się o 10 kg. Prawidłowe żywienie dzieci odgrywa duże znaczenie w ich rozwoju fizycznym i umysłowym, dlatego od najmłodszych lat powinny one uczyć się prawidłowych nawyków żywieniowych. Niewłaściwe sposoby odżywiania mogą być powodem wielu poważnych schorzeń w życiu dorosłym.
Prawidłowe żywienie dzieci polega przede wszystkim na dostarczaniu ich organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych: białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin, składników mineralnych oraz zapewnieniu odpowiedniej ilości kalorii. Wszystkie te składniki powinny pochodzić z produktów o wysokiej wartości odżywczej.
Podstawą racjonalnej diety przedszkolaka jest stała ilość posiłków w ciągu dnia, ich regularność i rozłożenie w czasie. Dzieci powinny jeść 4-5 razy dziennie, przy czym przerwy miedzy posiłkami powinny wynosić 3-4 godziny. Regularne jedzenie sprzyja regulacji przemiany materii i poziomu glukozy we krwi. Zbyt długie przerwy między posiłkami powoduje zwolnienie metabolizmu, gdyż organizm poszukuje „oszczędności” energii.
Należy pamiętać, że dieta dziecka musi być urozmaicona, gdyż to zapewnia dostarczenie maluchowi wszystkich potrzebnych składników. Kontrolować należy ilość spożywanych przez dziecko produktów wysokokalorycznych o małej wartości odżywczej: słodyczy, napojów gazowanych, nektarów owocowych z dodatkiem cukru, chipsów, dań typu fast food. Ograniczamy również doprawianie potraw cukrem czy solą.
Podstawą zbilansowanej diety dzieci jest taki dobór produktów z różnych grup, który pozwala na przygotowanie pełnowartościowych posiłków. Produkty polecane w żywieniu dzieci powinny mieć dużą wartością odżywczą i jakość zdrowotną; polecana jest żywność naturalna, świeża, mało przetworzona.
W całodziennej diecie dziecka w wieku przedszkolnym należy uwzględniać mleko i jego przetwory, jaja, chude mięso, wysokogatunkowe wędliny, produkty zbożowe z pełnego przemiału ziarna, tłuszcz (masło, oleje) oraz świeże warzywa i owoce.
Produkty pełnoziarniste
Głównym źródłem energii dla dziecka powinny stanowić produkty zbożowe, przy czym starajmy się wybierać te z tzw. grubego przemiału, ponieważ zawierają one większe ilości witamin, makro- i mikroelementów oraz błonnika. W codziennej diecie dziecka powinny znaleźć się pieczywo razowe, kasze, a także rośliny strączkowe.
Nabiał
W jadłospisie przedszkolaka bardzo ważnym elementem jest mleko i produkty mleczne. Dostarczają one organizmowi białko oraz łatwo przyswajalny wapń niezbędny do budowania kości. Dzieci mogą spożywać mleko normalizowane, tj. o zmniejszonej zawartości tłuszczu (najlepiej 2-procentowe). Ma to na celu ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Białko
Białko powinno się pojawić w 3-4 posiłkach dziecka dziennie. Może ono pochodzić z takich produktów jak: chude mięso, drób, rośliny strączkowe oraz ryby (najlepiej ryby morskie: łosoś, makrela, dorsz).
Owoce i warzywa
Do każdego posiłku powinny być podawane owoce i warzywa. Są one cennym źródłem witamin i składników mineralnych, a jednocześnie są niskokaloryczne, dlatego mogą stanowić przekąskę między posiłkami.
GŁÓWNE BŁĘDY W ŻYWIENIU DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM TO:
– małe ilości warzyw
– zbyt duża ilość słodyczy: znaczna ilość cukierków, lizaków, batonów, gum do żucia oraz słodkich napojów
– zbyt małe spożycie wapnia, który stanowi podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Dzieciom należy podawać pasteryzowane, świeże mleko lub mleko o przedłużonej trwałości oraz jogurty naturalne, kefiry, sery twarogowe. Szklanka mleka (250 ml) pokrywa ¼ dziennego zapotrzebowania na wapń.
KOMPONUJĄC POSIŁKI DLA DZIECKA W WIEKU 3-6 LAT WARTO PAMIĘTAĆ O KILKU ZASADACH:
1. Zapoznaj dzieci z warzywami i owocami
O ile słodkie owoce są często dla dzieci atrakcyjne, warzywa są przez przedszkolaki mniej akceptowane. Zadbaj o to, by w każdym posiłku znajdowały się warzywa, a oswoisz swoje dziecko z ich obecnością.
2. Uszanuj preferencje smakowe swojego dziecka
Każdy człowiek ma prawo do własnych wyborów żywieniowych, maluch także. Dopuść możliwość, że niektóre produkty po prostu nie będą smakować twojemu dziecku, jednak podejmij kilka prób ich nienachalnego wprowadzenia.
3. Kontroluj porcje i czas podawania posiłków
Oficjalne zalecenia wskazują, że każdego dnia dziecko w wieku przedszkolnym powinno zjadać 4-5 zdrowych i zbilansowanych posiłków. Posiłki powinny być spożywane co 3-4 godziny. Ostatni posiłek dziecko powinno zjadać około 2 godzin przed snem. Nie musisz odmierzać czasu zegarkiem, ale staraj się tak planować dzień, by zapewnić dziecku wartościowy posiłek w wyznaczonych odstępach czasowych. Jeśli poziom odżywienia i wskaźnik masy ciała dziecka jest prawidłowy, pozwól decydować mu samodzielnie o tym, ile zje.
4. Daj dziecku dobry przykład
Wysiłek włożony w tłumaczenie maluchowi, że słodycze nie powinny być podstawą diety może pójść na marne, jeśli za tymi przekonaniami nie będą szły twoje czyny. Zadbaj o to, by dawać dobry przykład i na własnym talerzu odzwierciedlać nawyki, które chcesz wpoić dziecku.
Rodzicu! Pamiętaj!
🙂 Prawidłowe żywienie w wieku przedszkolnym warunkuje właściwy rozwój, utrzymanie sprawności fizycznej, intelektualnej i emocjonalnej.
🙂 Zdrowy jadłospis dla przedszkolaka jest kluczowy w budowaniu nawyków na przyszłość.
🙂 Ważnym elementem zdrowego żywienia jest ruch. Aktywność zapewnia dziecku odpowiedni rozwój fizyczny i umysłowy oraz korzystnie wpływa na trawienie. Bądź wzorem dla dzieci i ruszajmy się razem z nimi!